Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1509
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9308
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 883
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 37
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 817
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 211
Batterier icon Batterier Inspeksjon og drift av batterisystemer 10
Questions in English icon Questions in English Ask questions and get answers in English 16
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevningsleder for beskyttelsesformål

I avsnitt 544.1 beskrives det ang. minste tverrsnitt på utjevningsforbindelser (utjevningsleder til beskyttelsesformål). Men, jeg er litt usikker på om jeg forstår det rett.

Mindre eller lik 6mm2 CU, dette er OK. Men så er det dette med større eller lik halvparten av største ledertverrsnitt brukt for beskyttelsesjordleder i installasjonen. Si hvis det blir beregnet at dette da er 16mm2 - må alle beskyttelsesjordledere for utjevning være 16mm2 - altså til kabelstiger, vannrør, etc.?

Spurt ${formatDate(1677483360)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Pr kabel i K-rør

Kan man legge en kort bit på 30 cm med PR kabel i K-rør skjult i en vegg? (Ikke mellom to rom men i samme rom) Må det være en K-rør med selvslukkende egenskaper eller bare helt vanlig k-rør.

Spurt ${formatDate(1677383520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Bedriftselektriker/Faglig ansvarlig

Hei, hvor mye har man lov til å gjøre som bedriftselektriker/faglig ansvarlig i en bedrift når man kun har fagbrev?

Slik jeg har forstått det kan man bytte ut utsyr, vedlikeholde, reparere og drifte. Stemmer dette?

Er vel også greit å utvide med små utvidelser, tenker spesielt på å sette opp ekstra utsyr som f.eks flow-målere, motorer, omformere osv.

Spurt ${formatDate(1677232200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Bytte gammel termostat for varmekabler

Varmekablene til et familiemedlem hadde sluttet å fungere en liten stund tilbake så jeg ble kontaktet for å feilsøke. Varmekablene har heldigvis ikke brudd og det er termostaten som har tatt kvelden.

Jeg har fagbrev for gruppe L, men har primært jobbet på sjøen som skipselektriker og har kun lagt varmekabel én gang (på fagprøven), så dette er ikke mitt sterkeste felt.

Årsaken til at jeg skriver her er at jeg er usikker på virkemåten til termostaten og hvilken jeg kan erstatte denne med.

Dette er en veldig gammel termostat uten noen tilkoblingsmuligheter for gulvføler. Vennligst se vedlagte bilder her:

https://imma.gr/119092xa7762
https://imma.gr/119093xbd829

Men termostaten fungerer definitivt og regulerer temperaturen i rommet basert på hva den er stilt inn på (ser ut som et potensiometer). Kjenner stor forskjell på hvor varmt det blir basert på hvor høyt/lavt man stiller termostaten.

Har midlertidig direktekoblet dem utenom termostaten (blir ikke ubehagelig varmt etter flere dager der de har stått på 100% uten avbrudd)

På vinteren kan jeg kjøre 100% over tid uten at det blir ubehagelig varmt, men på bl.a. sommeren er det både unødvendig og dyrt å la den stå på hele tiden.

Jeg ønsker derfor å få byttet termostat fremfor å la de forbli direktekoblet. Målt totaleffekt er 1kW på varmekablene.

Det er ingen gulvføler tilkoblet denne termostaten, så er ikke helt sikker på hvordan den virker for å regulere temperaturen, da den ikke har noen metode for å kjenne på hva temperaturen i gulvet/rommet faktisk er.

Selve termostaten sitter lokalisert i et etasje ovenfor rommet med varmekablene og det er ingen sjanse for at denne kan måle temperaturen nede i dette rommet.

Hvis jeg skulle gjettet vil jeg anta at den har en slags timer funksjon som skruer den av og på(tiden hvor lenge tilførselen slipper gjennom termostaten av gangen før den tar en pause er basert på temp-instillingen).

Skulle helst hatt en lignende termostat for å unngå å måtte legge ny føler, da dette ikke vil bli pent og må legge den åpent samt borre meg gjennom gulv.

I verste fall måtte det være en rom-føler, da jeg ikke har planer om å støpe om/hakke opp gulvet for å støpe inn en føler under flisene.


Noen som har tips om hva jeg kan bytte ut denne termostaten med

Spurt ${formatDate(1677168840)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
"TN-nett" uten jordet nullpunkt?

Hei,

Vi har kommet over en del anlegg på skip der det er lagt opp som TN-anlegg, men transformatorene er ikke jordet i nullpunktet. Ved jordfeil vil man kunne få 400V mellom fase-jord. Dette er ikke i henhold til verken IT, TT eller TN nett så vidt jeg forstår? Men hvilke konsekvenser kan egentlig ett slikt nett få? Og vil det kunne kategoriseres som noen av fordelingssystemene vi har?

Spurt ${formatDate(1677133860)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
AUS med opptak av krefter

Stolperotbeslag: universalt-rotbeslag-brosjyre-bis.pdf (bberntsen.no), er i bruk i norsk elforsyning. Sikkert et fint produkt. Har erfaring med en entreprenør som mente de drev med "arbeid nær ved", når spenningsførende linje, ble påmontert slike beslag. Stolpen ble kuttet, mens den ble holdt av en anleggsmaskin, så plassert på et slikt beslag. Jeg i mitt enkle sinn, mente og mener fremdeles at dette var en AUS jobb. Andre meninger om dette?

Spurt ${formatDate(1676989080)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
arbeid på elbil fremdriftsbatterier

Hvilken kompetanse må en som skal arbeide med fremdriftsbatteri på elbil ha? Her er det jo enorme mengder energi og kanskje 900V

Hvilke forskrifter og lover gjelder? (FEK, FSE osv?)

Spurt ${formatDate(1676968260)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jording av armering

Hei, jeg har tidligere drevet en Installasjonsbedrift, når vi jorda armering, så sveiste vi et punkt pr 25 meter, for å sikre oss god kontakt over hele matta. Ofte lagt inn med H-press fra ringjord. Jeg vet at de 25 meter er tatt fra en plass. Men finner ikke ut hvor? Står det noe i NEK 400 om maksimal anstand mellom utjevningspunkter for armering. Mener samme avstand ble brukt på kabelstiger osv. om ikke annet var beskrevet fra leverandøren.

Spurt ${formatDate(1676904360)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Løs kabel i tavle / Wago i tavle

Hei, er det innenfor å koble jordledere i wago i tavle montert i 2020. Og i tilegg ha løse kabler i tavle koblet i wago.

Ekstra spørsmål: Når ble det slutt på bruk av UZ sikringer, altså overgangen til automatsikringer

Spurt ${formatDate(1676884020)}
Løst Løst
Automasjon
Dimensjonering matekabel

hei. I et gammelt firma jeg jobbet i tidligere så brukte vi RQ90 kabel til mating fra hovedbryter til sikringer i fordelingstavler, og da hadde vi egne interne tabeller for hva tversnitt som måtte brukes til hvilke størrelse på sikring + det var tabeller for hvor mange ‘’sett’’ med matekabler som var nødvendig.


f.eks hvis det er 10 stk 16A kurser så tok man 16x10xsamtidighetsfakor

For 10+ kurser er da samtidighetsfaktoren 0,6

Jeg fikk da 96A tilsammen og da sa denne tabellen at jeg trengte enten 2 ‘’sett’’ med 16mm2 eller 3 ‘’sett’’ med 10mm2


men i det nye firma hvor jeg har begynt læretid så bruker man RK å det er ingen interne tabeller, montørene går bare ut fra tommerfingelregel at
4mm2-20A

6mm2-25A

10mm2-40A

16mm2-63A

Problemet jeg sitter igjen med er da at de bare legger ett ‘’sett’’ med matekabler uavhengig av mengden sikringer fordi ett sett med 16mm2 til 63A holder liksom uansett?

Spørsmålet er om det holder med et sett til alt her uansett antall sikringer så lenge det dekker tverrsnitt krav til OV, eller om det faktisk må tenkes på at det må flere sett utfra antall sikringer????

Vet ikke om dette gir mening men prøver meg uansett siden jeg ikke får et skikkelig svar på dette fra montørene jeg jobber med

Spurt ${formatDate(1676894340)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.