Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1491
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9194
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 876
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 36
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 808
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 214
Questions in english icon Questions in english Ask questions and get answers in English 15
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Dimensjonere KV

Hei

jeg lurer på hvordan man dimensjonerer for et KV vern. er det tilstrekkelig å kun vise at KV er høyere enn ov? Hvis jeg har en OV på 50A, er det tilstrekkelig å dimensjonere KV til 63A grunnet selektivitet?

Spurt ${formatDate(1622027780)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Hovedutjevningsforbindelse eller beskyttelsesleder hovedkurs

Har rota vekk gamle normguiden og avventer 2022-versjonen som kommer om en måneds tid, så jeg har lite referanser til NEK, men har noen spørsmål vedr. tverrsnitt på jordinger. Tidligere har jeg lært at i mindre installasjoner (les:bolig) er 6mm2 tilstrekkelig som både jordingsleder og hovedutjevningsforbindelser (unntatt at det som skal i bakken skal være min. 25cu. Om produsent av overspenningsvern krever høyere tverrsnitt enn 6mm2, må tverrsnitt økes til det produsent krever).

Hva er egentlig kravet til tverrsnitt på PE-leder ved en hovedkurs? Forutsetter normal boliginstallasjon med maks 63A OV. Største forbrukerkurs i installasjonen er 6mm2. Er PE-leder til hovedkursen å betrakte som en beskyttelsesleder eller en hovedutjevningsforbindelse? Hvis man har en stigeledning til underfordeling fremført som klasse 2, la oss si 16mm2 RKK er det ta tillatt å legge en separat 6mm2 G/G eller skal denne være iht. 543.1.1 (samme som faseledere)? Siden hovedkursen er utført etter 412 kan det jo i utgangspunktet ikke oppstå en feilstrøm her. Må hovedutjevningsforbindelser fra diverse fordelinger i installasjonen gå direkte til hovedjordskinne? (fordeling der jordingsleder til tjømemuffe og jordelektrode er tilkoblet) eller kan den gå via PE-skinner i andre etasjefordelinger?

Ville disse spørsmål stilt seg annerledes om hovedkursen ikke var klasse 2? Si at det var trekt PN i felles rør e.l.

Spurt ${formatDate(1668861960)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Samsvarserklæring

Må man levere samsvarserklæring på absolutt alle jobber? Tenker da på arbeider som f.eks montere ringeklokke (på batteri), bytte av bryter, kanskje bare deksel på stikk/bryter. Noen ganger så er det kanskje bare snakk om å verifisere kontinuitet på jordet stikk. hvor kunde selv har koblet på jording som manglet.


Det finnes mange eksempler at det føles veldig rart å levere samsvarserklæring. Hva er 'fasit', om det finnes?

Spurt ${formatDate(1668809580)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Minste kortslutningsstrøm IT nett

Når det gjelder beregning av utkobling minste jordslutning/kortslutning i IT-nett, så har man ij2pmin ved "tenkt identisk kurs" om man utelater jordfeilbryter. Når jeg søker opp begrepet sier det at Tenkt identisk kurs regnes tilbake til den nærmeste foranliggende fordelingen med jordelektrode/utjevningsforbindelse.

Betyr dette at sålenge man kun har en kurs i hver fordeling i anlegget uten jordfeilbryter, så kan man ta hensyn til Ik2pmin ved beregning av alle kurser i anlegget?


Altså at en jordfeil på trafo eller andre underfordelinger i anlegget ikke gjør at man må ta hensyn til Ij2pmin på en kurs uten jordfeilbeskyttelse? Stigerkabel til fordelingen regnes kanskje også med her, så da må man muligens ha jordfeilbeskyttelse på alle kurser uansett, med mindre man dimensjonerer vern og kabler for Ij2pmin? Siden selv om det ligger en pfxp som stiger her så er jo denne kun dobbeltisolert, og ikke kortslutnings- og jordslutningssikker.
Regner man også med selve inntakskabelen her?

Høres dette riktig ut?

Et helt annet tilfeldig spørsmål:

Lurte også på etter å ha lest denne tråden om det stemmer at Febdok ikke tar hensyn til særnorske krav som personbeskyttelse osv.? https://www.trainor.no/forum/f...

Spurt ${formatDate(1668805920)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Paralellkobling av ledere

Hei,

Kom over et anlegg ifbm el-kontroll.

- Eget abonnement til driftsbygning forsynt fra bolig

- 3x50A OV

- 2 stk PFSP 3x6 paralellkoblet ut fra 50A OV til driftsbygning. Slik jeg ser det er dette kabler av eldre årgang, den ene er nok noe eldre enn den andre (har rød leder). Det stod et gammelt boksanlegg der tidligere før det ble renovert til 50A OV og eget abonnement rundt 2010.

- Termograferer ulik belastning i disse kablene

- Måler strømtrekk i L2 på kabel 1 til 16,1A og i L2 på kabel 2 til 19,8A.

Dette kan vel tyde på at kabellengde ikke er lik? Målte ikke resistans på kabler.

Er det 10% forskjell i strømtrekk som er toleransegrensen før det blir feil?

Spurt ${formatDate(1646775942)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Campingvogn - husvogn - produsert i utlandet

Hvilke regler skal man forholde seg til her. Både campingvogn og husvogn kan plugges inn i en stikkontakt av varierende slag (og størrelser). Utgjør det et skille for hvilke forskrifter som gjelder? Det står noe om dette i elsikkerhet nr 72.

Saken er jo at vogner som produseres i utlandet ikke installeres slik som vi gjør her. Valg av utstyr og utførelse er forskjellig.

Har vært borti en husvogn (uten hjul - ligner en liten hytte), der installasjonen ser fin ut i finishen, men ser man nærmere etter er det ikke like bra. Det er brukt PFXP som er avmantlet utenfor bokser, ingen strekkavlastning, ikke veggboks heller noen steder, bare wago rett i veggen, drivere til lys stappet opp i isolasjonen, rk til varmefolie, ikke RKK, ikke rør, 1-polte sikringer.

Hvis eier har samsvarerklæring på at el-installasjonen er riktig og monteringsanvisninger er fulgt, (selv om det ikke ser sånn ut), er det godt nok mtp at vognen er plugget inn, og installasjonen som er registrert er et målerskap med en stikkontakt utstyrt med allpolig brudd og jordfeilbryter?

Spurt ${formatDate(1668781620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Luftinntak til TKS-skap

Ser etter kapsling og KV for montasje utvendig på vegg. Eldre bolig med luftinntak skal oppgraderes, og tilførsel blir lagt om til jordkabel innen et par år. Tenker å sikre ved EX og føre ned langs vegg i første omgang, noen som har forslag til produkt/ løsning?

Spurt ${formatDate(1614802107)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
FSE § 7 overordnet planlegging - øving i nedfiring av nødstedt person

I veiledningen til §7 er det kun beskrevet at personell som arbeider i luftledningsanlegg skal minst en gang i året øve nedfiring.

Tidligere har e-verk og entreprenører ofte gjennomført dette internt i virksomheten. I REN-blad 2014 beskrives arbeid i høyden, og bla. opplæringskrav, og krav til opplæringsvirksomhet og instruktører. De inneholder en betydelig innstramming. Det er vel kun større selskap og steder som Tranamarka ol. der det kan stilles med anlegg og resurser for å dekke disse kravene.

Hvordan ser dere på hvor forpliktet "bransjen" er til å følge bransjestandarden i form av REN blader, i hvert fall i en overgangsperiode ?

Vi så for oss å gjennomføre på "gammelmåten" med dukke eller arbeidskollega fra stolpe/platå i år. Inntil noen kan tilby tjenesten. Her er det vel et marked for noen, og ekstra kostnader for de som er små.

Magne N

Spurt ${formatDate(1668763680)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Hei har en ups hjemme som det står i manual skal tilkobles TN nett kan noen forklare meg hva som skjer om en kobler til et TT nett 2 fase?

Hei! Trenger litt hjelp her. Kjøpte en UPS PG 600 S Backup Power men ser i manualen at det står It is inevitable to stick to a TN-S wiring system. Kan noen forklarer hva som skjer om denne kobles til et TT anlegg ? Hva er greia med 1 fas UPS ? /TN .

Vil det bli noe feil med jordingsystemet?

manual

Spurt ${formatDate(1668606000)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2.jordfeil

Hei.

Er 2.jordfeil, dobbel jordfeil og dobbel jordsluttning det samme?

Spurt ${formatDate(1668630900)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.