Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1499 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9246 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 883 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 813 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 15 |
Hei.
Har internkontroll på et elektrisk anlegg i en produksjonsbedrift. Må innrømme at jeg er ikke så stødig på EMC og reglene rundt dette.
Jeg har en sak der det er flere motorer som er styrt via frekvensomformere. Fra omformere går det skjermet ølflex til vanlig blå rundstift og så gummikabel fra stikk til motor.
Blir ikke hele hensikten med skjerming da borte?
Hei,
Fikk spørsmål angående utskifting av et sentralisert nødlys anlegg på rundt 300 lys.
Nå i dag står det 3 sentraler der, de vil bli skiftet ut med en stor sentral. Blir også å bytte ut alle lysene i anlegget. Det er trekt funksjonsikker kabel ut fra tekniskrom til første punkt, men kan ikke finne noe mer ute i anlegget.
Bygget sto ferdig rundt 2010 - 2011.
Planen er å slå sammen flere kurser med tanke på at det er dårlig prosjektert og gjennomført. Dette med tanke på at der er flere kurser med 1-5 lys på og noen med over 20 lys på seg. Planen er også å sone inndele bygget så hvis det skulle gå en kurs, så tenner det området og ikke hele bygget.
I Elsikkerhet 68 står det at ved å bytte foranliggende vern kan det ikke regnes som vedlikehold av eksisterende anlegg, da det mye mulig vil komme en utvidelse på 10-20 lys ser jeg også at Ombygging/rehabilitering av eksisterende anlegg utgår.
Leser jeg dette korrekt?
Har dårlig tilgang til eldre normer og standarder, så er i det hele tatt usikker på om anlegget var prosjektert/installert rett fra begynnelsen. Dette også pga. over 20 lys på enkelte kurser.
Kan vi følge de gamle forskriftene her eller må vi prosjektere nytt etter gjeldende forskrifter fra da jobben ble påbegynt? I dette tilfelle før NEK 2022.
Driver og bygger garasje. Grunnarbeid er ferdig, og det er ferdig opparbeidet til støping av såle. Det ligger trekkerør for strøm fra TKS til garasjen fra før, men så kom jeg til å tenke på jording. Er det anbefalt med ringjording rundt garasje eller kan man trekke inn cu i trekkerør sammen med inntakskabel? Jeg har ikke brent alle bruer enda, siden det gjenstår å grave ei dreneringsgrøft inn mot garasjen, hvor det er mulig å få lagt ned noe kobberline.
Til info så er jordingssystemet IT.
Jeg har snakket med flere. Elektriker kan ikke måle spenning og strøm i luften i rommet. Hvilken yrkesgruppe kan måle dette. Durer i hodet. Varer lenge etter å ha forlatt boligen - en times gåtur minst må til for å bli kvitt lyden. Svimmel. " Solbrent " i fjeset. Spasmer, skjelvinger. Strøm hjemme er sabotert. Hvem og hvordan ikke interessant. Mest interessert i dette: Hvem kan finne feilen.
Hei!
Leste på nett at det var ulovlig å lade El-bil på schuko stikkontakt? Betyr det at man ikke lenger får lade på eksisterende 10A kurs med jordfeilbryter for AC/DC jordfeil? Er det tilbakevirkende kraft på dette slik at ladestolpe med schuko må fjernes?
Vi skal utføre arbeid veldig nær et spenningssatt brytefelt(bygging av nytt brytefelt og trafobygg).
Det vil være drift i det eksisterende anlegget gjennom hele anleggsperioden. Det er sagt fra BH at det ikke er krav om flammehemmende klær, i og med at spenningssatte apparat blir avgrenset med betongstein. Høres dette riktig ut? det er for ordens skyld vi som entreprenør som står for avsperingsarbeidet mot eksisterende anlegg, er det ikke da krav om flammehemmende bekledning i forbindelse med dette arbeidet?
Jeg er bedriftselektrikker og registrert i elvirksomhetsregisteret. Jeg kan kun forestå drift og vedlikehold på bedriftens lavspenningsanlegg.
Så lurte jeg på en liten sak: har jeg noen form for rett til å kreve at f.eks armaturer og tilførselsledninger som er gamle og sprøe blir byttet ut umiddelbart hvis jeg som elektrikker mener at det er fare for brann eller feil på utstyr som kan føre til farlige situasjoner. Kan jeg kreve at jeg blir gitt nødvendige driftsmidler til å utbedre dette ASAP. Står dette svart på hvit noe sted? ikke for at jeg har tenkt å slå i bordet med det første, men greit å komme med noe konkret dersom det skulle bli diskusjon bare.
Snekker hadde et lite uhell og kom borti tre rør da han skulle lage en åpning i vegg rett under tavle.
Det førte da til at noen ledere fikk små kutt i seg, med synlig kobber. Lurer da på om det vil være godkjent å bruke krympestrømpe på disse, eller om de må trekkes helt om?
Hei. Driver å regner ut jord for bolig og er litt usikker hvordan man går frem på utregninger.
IT nett
opgitt jordfeilstrøm 750 ma
ra = 50 / 0.750 = 66 ohm
Hvordan finner jeg ut hvor lang wire kabel jeg trenger for huset? Jordsmonn matjord/leire
Er det noen annent jeg bør tenkte på?
Hvilke formelle kvalifikasjonskrav stilles til foretak som tilbyr- og installerer (monterer og kobler sammen) midlertidige installasjoner på bygge- og nedrivingsplasser (byggestrøm)? Dvs. må foretaket være registrert i Elvirksomhetsregisteret (jf. FEK §3) og/eller ha en Faglig ansvarlig (jf. FEK §7)? Flott om evt. svar begrunnes med henvisning til forskrift.
Også, dersom det følger av regelverk at det i praksis er et eller flere "grensesnitt" i installasjonen som avgrenser hhv. de delene av installasjonen som kreves utført av et registrert foretak (f.eks. elektroforetak) og hva et "uregistrert" foretak kan utføre, så er det flott hvis det kan gis en begrunnelse/forklaring på dette grensesnittet.
Med "byggestrøm" så mener jeg i utgangspunktet installasjoner som er omfattet av NEK 400-7-704. Jeg viser i denne sammenheng til Elsikkerhet 71 hvor Byggestrømssentraler ble omtalt uten at det tydelig var presisert hvilke kvalifikasjoner som kreves for det foretaket som monterer og kobler sammen byggestrømmssentraler (eller "byggestrømsanlegg" for øvrig).
Sakset fra Elsikkerhet 71:
"Den som setter sammen og den som tilkobler byggestrømsentraler til forsyningsnettet vil ha et ansvar gjennom internkontrollforskriften og fel for å påse at anlegget tilfredsstiller gjeldende krav i forskrift og norm. Dette gjelder også intern kabling mellom sentraler..
.. "Definisjoner:? Byggestrømsentraler omfatter både innmatingssentraler, matesentraler,fordelingssentraler, transformatorsentraler, sluttfordelingssentraler oguttakssentraler som ikke kan defineres som veskesentraler.? Veskesentraler defineres som kompakte uttakssentraler som kan bæresmed en hånd og som brukes for direkte tilkobling av arbeidsverktøy".
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.