Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1499 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9247 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 883 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 813 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 15 |
Jeg har montert tre nye jordfeilautomater. 2 for kurser med gammel kabling og 1 kurs med helt ny kabling. Alle 3 vern løser ut ved betjening av testknappen på vernet. Ingen av vernene løser ut ved bruk av installasjonstesteren. Testen går "igjennom" og svaret jeg får er: ikke godkjent, Uc: over 99.9V. Kontinuiteten er utmerket for alle kurser. Anlegget er i en gammelt stall med luftstrekk, jordelektroden er ukjent.
"Resultatet" er vel strengt tatt godt nok da jordfeilautomatene løser ut ved bruk av test knappen slik NEK400 krever.
Spørsmålet er om det er en forklaring på resultatet jeg får, evt om det er noe feil på anlegget?
Hei, skal sette inn et overspenningsvern i sikringskapet ettersom dette ikke er installert fra før. Jeg har en PFSP 3x16CU som inntakskabel men bare 1 av fasene er tilkoblet fordelingen. Finnes det et 1 faset overspenningsvern eller bruker man et vanlig 3 faset?
Hei.
Jeg lurer på hva skal til for å kunne forestå installasjon og endring på elektriske anlegg på en fast installasjon for olje og gass?
Er det krav til installatørprøve eller tilsvarende?
Hos hvilken myndighet registrerer man installasjonsvirksomheten?
Til hvilken myndighet skal arbeidene meldes?
Hvilke normer eller forskrifter er aktuelle for å finne svar på dette spørsmålet?
Vi skal Installere et off-grid anlegg på en hytte som de tidligere har hatt 2 stikkontakter forsyne via aggregat.
Når vi nå skal installere stuen på denne hytten, må vi da forholde oss til NEK400 8-823 med hensyn til antall uttak. (om vi f.eks skal ha lys på et soverom, må vi da installere stikkontaktene også, selv om de ikke er planlagt benyttet?)
Det er jo et lite anlegg som skal installeres (2KW, kombinert 230/12V) så forbruket er jo begrenset. Tenker da også på kjøkken hvor de i utgangspunktet ikke ønsker stikkontakter (kun til et kjøleskap) resten er et 12V anlegg
Hei
I et prosjekt er det spørsmål om låsing av nisjer til etasjefordelere.
Etasjefordelerne er plassert inni eltavlerom/sjakt, med brannsikker dør ut mot rømningsvei i korridor utenfor leilighetene.
Så kommer spørsmålet opp om hvilken type låsing det er krav til på denne døren. NEK399 9.1 sier noe om alle som skal ha likeverdig tilgang til tilknytningspunkt. Samtidig sier veiledningen at "normen ikke setter krav til uautorisert tilgang til måledata og manipulasjon av målerens styreprogram. Regelverk som forvaltes av NVE, Datatilsynet eller Justervesenet kan sette krav til beskyttelsestiltak."
Er det noen som kjenner til om andre regelverk setter krav til at etasjefordelere skal være låst?
I NEK399 9.3.3 står det at bygningseier er ansvarlig for å etablere lås som er akseptert av el- og ekomnetteiere. Men samtidig skal også boligeierne ha tilgang.
Spørsmålet er da om det er krav til å låse etasjefordelere, eller om de kan stå ulåst?
Heisann har ein case der det er pr dag dato inntaks kabel går via bakke 4x50 al som går inni hus i 50mm rødt rør.
I sikringskapet er det fult og ikkje mulighet til utskifting av innmat pga måler tar som vanlig plass.
Tanken var å få måler flyttet ut og endre inntaket kabel fremføring, å bytte innmat i sikringskapet slik at ein har plass til 12 modul ekstra til 6 ny kurser i huset.
Har sett litt på tilknyttningskap litt usikker om det er løsningen evt men så kommer spørsmålet:
Kan det splittes flere kurser fra den som eks: 3fase 63A til Hoved bygg huset, 16A til lagerbygg, 25A 3fase til Uthus og 25A/32A 3fase til garasje fra dette tilknyttningsskapet?
Hva sikringer må ein benytte evt da?
Evt annet skap ein kan benytte utendørs på veggen?
Kravet er vel fremdeles at alle bygg inntill 10 m unna må ha egen jordspyd og eget oversp.
Håpe på gode innspill for haster litt med å finne god løsning til dette :)
Det har kommet et avvik om å utjevne til sprinkelanlegg i en boligblokk. Kan den gå rett fra utjevningen til hovedvannkrana, eller må den til tavla?
Hei!
Jeg har en sak som gjelder en 12G1,5mm2 kabel, ikke parvis tvunnet. Den forsynes via releer i tavle, og ender i en koblingsboks ute i anlegget, hvor den så er tilkoblet flere separate 230V magnetventiler. Lengden er 30 meter.
Oppdaget at når bare to av lederne, som skal styre en ventil, er spenningssatt, så måler jeg opptil 80V mellom N.leder og jord, på ikke innkoblede ledere i samme kabel. Måler med rms-meter. Ledere seg imellom, og ledere mot jord er megget, men helt tette.
Er dette pga. såkalt spøkelsesspenning, og er dette i så fall reelle målinger, og kan medføre berøringsfare?
Mvh Erik
Hei
Syns det er noe uklart det med jord elektroder.
IT nett:
-Dersom en har jordfeil brytere på 30mA på alle kurser. Er kravet til overgangs motstand 1666 Ohm, eller er krave R=50v:ID maks uansett om installasjonen er sikret med jordfeil brytere?
-Jordelektroden skal virke i hele installasjonens utstrekning. Vis vi bygger en garasje 5 meter fra jordelektroden til boligen, treng vi da og legge ny jordelektrode rundet garasjen?
TN nett:
-Kravet i nek om jordelektroden skal virke i hele installasjonens utstrekning gjelder bare for IT og TT. Men vi skal sikre anlegget mot brudd på PEN leder. Er det nokk og montere et jordspyd ved inntaket, så treng vi ikke og ha jord elektrode rundt hele bygget?
-Vis vi går videre til en garasje som ligger 50m vekke, er det da behov for egen jordelektrode der?
-Har og hørt noen si at jordelektroden hoved oppgave i TN nett er og lede overspenninger til jord. (bland annet sensorene på fagprøven i rogaland. Men har ikke sett noen krav i NEK som sier noe om det. Vern leverandørene sier det ikke eksisterer noen krav rundt dette, men en anbefaling til og holde seg under 300-400 Ohm. Da skal det vær nokk med en jordspyd ved inntaket. Vis jord elektroden er så viktig for overspennings vern, så må det vel vær et krav til den?
Heisann,
Har kommet borti en sak..
Lurer på om det er lov å montere utgående kurser til f.eks garage, anneks el, fra 399 skap?
Sikringen for kurs plassert i uteskap?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.