Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1491
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9188
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 875
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 36
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 808
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 214
Questions in english icon Questions in english Ask questions and get answers in English 15
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Jordfeil

Hei. Jeg lurer litt på hva som skjer hvis det oppstår en jordfeil før jordfeilbryter/vern i installasjonen?

Spurt ${formatDate(1705742040)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Fra automasjon til energimontør

Hei. Jeg har fagbrev som automatiker og industrimekaniker, og ønsker å ta energimontør. Jeg har tatt kontakt med 2 opplærlingskontor i troms fylke å fått forskjellige svar, ene sa at jeg ville få 2år fratrekk på lærlingtid pga tidligere skolegang og fagbrev, den andre sa jeg måtte gå 4,5år lærling pga manglende skolegang å praksis.

Er det noen som kan gi meg eg klart svar eller hjelpe meg finne ut av det her en gang for alle?

Spurt ${formatDate(1705582440)}
Løst Løst
Varme arbeider
1
Sweden

We are a small company from Estonia and we need to update our Hot Work courses periodically, if we order a course from you will it be accepted in Sweden?

Spurt ${formatDate(1705497180)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Sikring

Hei. Ved oppussing av sikringsskap velger vi ofte Etman/Etline da disse er mye rimligere enn Eaton.

Ved gamle 16A kurser velger man da 15A B automat hos eaton, men etline har kun 15a Ck vern, de mener det er deres versjon av nye boligvern.


vil det oppstå problemer med C vern? Kanskje forhold til kortslutning osv og krav 1 og 2? Problemer eller ulemper med at den slår ut litt tregere i enn bolig?

Spurt ${formatDate(1705521660)}
Løst Løst
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart
1
Årlig kontroll Z-015 utstyr

Normalt offshore hos oss utføres årlig Z-015 årskontroll av utstyrscontainere av egne firma som har spesialisert seg på dette, enten at personell kommer ut offshore eller at utstyret sendes i land for å få dette utført. Pga av plassmangel og begrenset tid for å sende en spesifikk container iland å få dette utført, er ønsket at drillingelektriker skal ta denne spesifikke årlige kontrollen. Hva må utførende ha av kvalifikasjoner og hvilke papirer må fylles ut for at dette skal være en godkjent årskontroll ?




Spurt ${formatDate(1666736580)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Lys i bod i garasje

Jeg har fått et spørsmål fra en beboer i et sameiet som opplevde at lyset ble borte når han var i boden sin. Boden er plassert i garasjeanlegget og lyset i boden er koblet sammen med lyset i garasjeanlegget som igjen er styrt av bevegelsessensorer. Når det blir mørkt i garasjeanlegget blir det også mørkt i boden. Det er ingen lysbryter til lyset i boden. Er dette ihht. NEK 400:2022?

Spurt ${formatDate(1705415220)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Nettspenning IT-nett

FEL vedlegg 1 spesifiserer at nominell spenning skal være 230V eller 400, 690 og 1000V for industri for IT-nett. Gjelder dette bare for allment forsynings nett, eller er dette også privat lav spenningsforsyning anlegg?


For er tiltenkt å installere et 440V og 115V anlegget via egen trafo samt frekvensomformer fra 50 til 60 Hz ut fra allment nett på IT 230V. Må også ha trafo fra IT 230V til TN-S 400V da frekvensomformeren på 40KVA ikke er tilgjengelig på IT nett. Etter frekvensomformer skal installasjonen videre til 2 stk trafoer TN 400/440V IT og TN 400/440 IT, der etter videre til 2 stk fordelings skap. Vil denne installasjonen være i henhold til FEL og NEK 400?

Spurt ${formatDate(1705402620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Vernetøy for rådgiver

Hei, jeg jobber som rådgiver innen høyspent, og gjennomgår feltinstruks og personlig verneutstyr(PVU)-filosofi for elektroarbeid i selskapet. Vi skal gjøre en anbefaling til våre ledere om hvilket PVU som minst skal være tilgjengelig for enhver som er aktuell for elektroteknisk feltarbeid. Aktuelt arbeid har vi foreløpig definert som visuell kontroll av elektriske anlegg og kontroll av andres anlegg iht. veileder FEK § 9, altså åpning av skap/fjerne kapsling, og målinger som gjøres uten tilkobling til elektrisk anlegg. Anbefalingen skal være generell, og det er tydelig at enhver må ta ansvar for risikovurdering og PVU ifbm. sitt planlagte arbeid iht. FSE.

Av tilgjengelig PVU i markedet faller våre behov ofte under "multinorm", som gjerne har en sertifisering innen lysbue EN IEC 61482, flammehemmende EN ISO 11612, og antistatisk EN 1149.

Problemet er sistnevnte - antistatisk, da sko, tøy og hansker. De leverandørene jeg har vært i kontakt med hittil virker til å synes det er spesielt at vi ikke ønsker dette, og prisene øker deretter. Begrunnelsen til at vi ikke ønsker antistatisk sertifisering på hansker, sko og vernetøy er at en antistatisk sertifisering virker til å gi lav overgangsmotstand ifbm. berøringspenning (og skritt-) jf. FEF § 1-5, f.eks. ved jordfeil under befaring på et eldre høyspentanlegg.
Vi legger til grunn at vi ikke inkluderer eksplosjonsfarlige atmosfærer som del av minste tilgjengelige PVU - også fordi slike anlegg har et komplekst risikobilde som vi opplever at heller må vurderes spesifikt for hvert slikt anlegg. Gnistdannelse virker da heller til å være en ubekvemhet, men ikke farlig (ref. Cigre TB 745) ifbm. eksempelvis befaring under høyspentlinjer eller apparatpark, og at vi gir opplæring i hvordan redusere konsekvensen av oppladning.

Hansker er også noe vi har litt trøbbel med. En minstesertifisering iht. EN 407 virket som et godt startpunkt, men dette virker mer rettet mot sveising. I utgangspunktet ønsker vi noe som kan gi beskyttelse ifbm. lysbue og/eller evakuering ved brann - minst at hansken er motgangsdyktet mot å smelte inn i huden. Det finnes kanskje mer hensiktsmessige hansker for vårt formål, som heller er å komme seg rundt, notere og ta bilder.

Vi søker innspill og meninger til vår risikovurdering for generelt minstekrav til tilgjengelig PVU rundt:

  1. Antistatisk sertifisering på PVU ifbm. berøringsspenninger, ikke tiltenkt brukt i eksplosjonsfarlig atmosfære.
  2. Anbefalt sertifisering av hansker.

Spurt ${formatDate(1705323900)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Rehab sikringsskap

Hei

Skal skifte innmat i eit gammelt sikringsskap. (skrusikring om til jordfeilautomater)

Det er montert KV i toppen av sikringsskapet som står i egen kapsling (i samme skap som resten av skrusikringene). Installatør meinte det var lov ein gang på 70-80 talet. (det er luftstrekk, inntakskabel ligger skjult i tak/vegg, ca 10m fra møne ned i sikringsskap)
Det står so ein målersikring etter denne.

Ved ein rehabilitering er det "lov" å bytte disse med ein kombinert KV/OV å sette det i sikringsskap ved å bruke regelverket som gjaldt den gangen?

(Er klar over at KV på stolpe/husvegg er beste løysing, men budsjettet er stramt som alltid)

Spurt ${formatDate(1705323840)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Utvidelse av gammelt anlegg

Hei,

Problemstillingen er rent hypotetisk.

La oss si du følger FEB 88 altså installasjonen er fra 1990.

Du skal utvide en eksisterende kurs i 2023, med to nye stikkontakter og 10m med kabel. Stikkontaktene er for allment bruk i et lokale.

Sikringen er en eldre FAZ sikring uten jordfeilutløser funkjson.

Er det da et krav å bytte til jordfeilautomat til kursen. Alts kravet i NEK400:2022 411.3.3

Spurt ${formatDate(1704806820)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.