Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1491
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9189
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 875
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 36
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 808
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 214
Questions in english icon Questions in english Ask questions and get answers in English 15
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Soneinndeling baderom

Hei!

I et bad er det en vegg på 2,2m. Det skal stå en foldbar dusj i ene hjørnet på 1x1m, og vaskemaskin/tørketrommel på motsatt vegg. Stikk til vaskemaskin og tørk er på motsatt vegg av blandebatteri. Avstand fra dusjdør (i bruk) til motsatt vegg er 1,2m og vaskemaskin skal stå der. Dvs fronten av vaskemaskin kan komme inn i det jeg antok var sone 2, og at man da kanskje må bruke en vaskemaskin som er klasse II (dobbelisolert). Stikkontakten er godt utenfor sone 2.

I NEK400:2022 under "701.303.104 Beskrivelse av sone 2" bokstav b, at sone 2 er definert som "intet område". Ser man på tilhørende figurer er sone 2 ikke skravert. Vil det si at sone 2 rundt dusj ikke finnes mer, og installasjon utenfor ikke må falle under 400-7-701?

I en tidligere utgave av NEK ser man at sone 2 rundt foldbar dusj strekker seg 60cm fra dusjdørene når dusjen er i bruk.

Spurt ${formatDate(1692350280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
5
NEK400-7-701 Baderom og 6cm inn i vegg

Hei,

I NEK400:2022 er det innført 6cm inn i vegg for området som definerer badekar/dusj i NEK400-7-701. Dersom badet ikke er veldig stort gjelder dette veldig fort for hele badet.

I underpunktet 701.522.8.101 står det i punkt b) at "andre skjulte ledningssystem, inkludert tilhørende installasjonsmateriell, montert i deler av vegger eller skillevegger som avgrenser sone 0, sone 1 eller sone 2, skal være montert minst 6cm fra veggoverflaten (...)".

Spørsmål i forbindelse med kurser og utstyr i tilstøtende rom:

1) Figuren som illustrerer områdedefinisjonen viser de nevnte 6cm i hele området (avgrenset av 4m taumål), men jeg tolker underpunktet 701.522.8.101 sånn at det kun gjelder der hvor det grenser mot sone 0, 1 eller 2. Er det riktig forstått? Er det noe som "ikke er lov" i de 6cm i vegger som da ikke er i sonene?

2) Er det riktig tolket at 701.522.8.101 punkt c) egentlig sier det er greit å "gjøre som før" (dvs ignorere de nevnte 6cm) såfremt det er en helt vanlig kurs med PN+jord og jordfeilbryter på kursen? Kan man tolke det som likestilt god løsning?

3) Hvis det er riktig forstått i punktet over, så nevner punkt c) kun ledningssystem og ikke "tilhørende installasjonsmateriell" som derimot ble nevnt i punkt b). Skal man da tolke dette som at man kan ha PN i rør i veggen, men ikke veggbokser? Typisk bygger de jo 50mm inn og da er man krysset 6cm selv i en 2x4" vegg. Det går kanskje akkurat om man tar med en veggplate på 12mm i beregningen, men spørsmålet blir likevel aktuelt dersom veggen er 2x3" eller 2x2". En mulighet kan kanskje da være å ha PN i rør med påvegg stikk?

Understreker igjen at mine tvil er for tilstøtende rom, ikke selve baderommet.

På forhånd takk for synspunkter!

Spurt ${formatDate(1692174000)}
Løst Løst
Automasjon
2
Sluttkontroll motorstyring

Trenger noen tips ift. ryddig rekkefølge i sluttkontroll på motorstyring 400v og 230v styrestrøm. Dette gjelder privatistveien som automatiker.

Jeg tenker først visuell sjekk - kontinuitetskontroll, isolasjonsmåling, spenningsmåling og funksjonstest. Kan noen utdype disse punktene mer og om hvordan de bør utføres?

Det samme med tilkoblinger fra styreskap til motor mtp EMC. Har en viss oversikt, men ikke god nok.

Takk :)

Spurt ${formatDate(1605267557)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Krav til tilstedeværelse.

I en bedrift der montører reiser mye rundt i Norge.

Må da innstalatør sitte på hovedkontoret? Eller kan personen sitte på feks hjemmekontor. Og av og til reise til hovedkontoret?


Spurt ${formatDate(1692126180)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
2 kurser i samme rør/boks fra forskjellige fordelinger.

Vet NEK400:5-52:521.6 åpner opp for at det er lov og trekke 2 kurser i et k-rør/i boks, men i NEK2002 sto det blant annet at disse 2 kursene måtte komme fra samme fordeling. Er dette kravet omformulert eller er det flyttet til et annet kapittel, evt fjernet? Er klar over merking og skille som må til for å få dette godkjent.

Spurt ${formatDate(1692092220)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Solcelle spørsmål

Hei.

Kan noen forklare meg hvorfor det ikke er lov med "veranda løsning" for installasjon av solceller, altså at det må legges en ny kurs fra sikringsskapet frem til inverter istedenfor å kunne koble seg på nærmeste stikkontakt.

Skjønner at det kan være ukjente belastninger på forbrukerkurser, men hvis du har en kurs med "faste" belastninger som er nærmere og lettere tilgjengelig, kan du ikke da legge opp ny stikkontakt på veranda fra denne kursen for tilkobling av solceller så lenge de beregner at du ikke overstiger kursen sin kapasitet?

Har sett presentasjoner om solceller som henviser til NEK 400:2018 551.6.2 ii) og 551.7.2 ii) som de sier henviser til dette kravet om at det ikke er lov med "veranda" løsning. Men dette kravet er fjernet i NEK 400:2022. Har de da gått vekk fra kravet og det er lov med tilkobling via stikkontakt eller fast tilkobling på en forbrukerkurs?

Kan noen også forklare meg hvordan strømmen fra solceller blir benyttet til forbrukerkurser i huset sitt fremfor å benytte strømmen levert fra nettleverandør? Hvordan klarer installasjonen å velge at den skal benytte strøm generert fra solcellene framfor strømmen du får inn i sikringsskapet fra nettleverandøren?

Setter pris på om noen klarer å forklare meg dette da jeg har lite erfaring med solceller :)

Spurt ${formatDate(1692016560)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Krav til utjevning av Ladestolpe for Elbil?

finner ikke informasjon når det kommer til utjeving av ladestolpe. Er dette nødvendig når det er støpt betongfundament og ladestolpen er festet til denne? Kabel er av tfxp mr-flex. Ser det er en bolt inni stolpen som er ment for utjevning, men lurer bare på om det er godt nokk at stolpen har forbindelse til betongfundamentet i form av ekspansjonsbolter?

Spurt ${formatDate(1692024480)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Fagprøve Ovn med dårlig tilkobling av ene leder

Hei

Har fått regnet meg fram til riktig svar av dette spørsmålet. Men lurte på om det er noen målinger som gjøres i vanlig i sluttkontroll som vil vise resultater til at en L eller N er dårlig tilkoblet? Vi gjør vel bare Kontinuitet der vi sjekker jord er hel og Ohm stemmer med lengde? Megging sjekker jo om isolasjon er hel av L/N mot jord. RCD sjekker jo jordfeilbryteren til sikringen, Kortslutning sjekker jo Ikmin mot vernets I5, men kommer ikke på noen målinger som sjekker tilkoblingen til L/N mot feks en stikkontakt. Stemmer dette?

Med forhånd takk for svar

-Sigurd

Spurt ${formatDate(1691834220)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Dimensjonering av tavle med solceller

Hei

Skal dimensjonere kabel fra hovedtavle (med 250A hovedbryter) til ny tavle.
Hovedtavla er smikkfull, så det ble valgt å utvide med ny tavle på sida.

Ny tavle skal ha to effektbrytere, ein til solcelle inverter (200A) og ein til forbrukerkurser i tavla (125A)

Når ein skal dimensjonere kabelen som skal gå fra hovedtavla til nye tavla, må man ta høyde for full mate effekt fra solcellene, i tilegg til full effekt fra hovedbryter i tavla?

Altså 125A+131A, + 20-30% (inverter leverer 131.A, produsent krever 200A sikring)

Eller fungerer det anleis når du har "pluss" strøm?

Spurt ${formatDate(1691745720)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Måling av lekkasjestrøm

Hei,

Har målt veldig mye lekkasjestrøm i min tid.

Også merket at når jeg tar den rundt eks: De tre lederene på inntaket til et IT-nett så får jeg eks 300mA. Og når jeg tar den rundt hovedjordskinna får jeg også 300mA.

Så vil det å ta den rundt hovedjordskinna i hovedfordelingen gi samme resultat? Selv på et TN-nett får man likt rundt hovedjordskinna.

Spørsmål 2:

I et TN-nett. Skal man alltid ta rundt N-leder? selv om det er ved inntaket i en TN-C-S hovedfordeling?

Takk for svar :)

Spurt ${formatDate(1691663640)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.