Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1509 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9306 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 883 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 817 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 16 |
Refererer til del 3 i Elsikkerhet 78
Vi har lenge sett etter en enklere løsning for å føre forskriftsversjon i samsvarserklæringen.
Det å vurdere hvilket år en installasjon er bygd og hvilke utgaver av forskriftene som skal følges er en utfordring.
Mitt første spørsmål: Ifølge FEL sier det seg selv, men finnes det tilfeller der det ikke er påkrevd å skrive versjon av hvilken (f.eks) NEK som er anvendt? F.eks ved vedlikehold?
Spørsmål 2: Kan det henvises til installasjonens oppføringstidspunkt i en samsvarserklæring, istedenfor årstall? F.eks "Denne samsvarserklæringen er utført ihht. de forskrifter som gjaldt da anlegget ble bygget." (Ref. Elsikkerhet 78 - 3.1).Refererer til del 3 i Elsikkerhet 78
Spørsmål 3: Er Elsikkerhet 78 - del 3 innført i NEK 400 eller andre forskrifter?
Spørsmål 4: Hvor er Elsikkerhet bladene i forskriftshierarkiet. Gjelder de bare frem til neste NEK, eller er de på lik linje med FEL?
Mange spørsmål, men regner med dere skjønner essensen :-)
Er på ei hytte på fjellet. Hytta står fjellgrunn. Jordledningen går ned til en jording i grunnmuren. Det er 1 fase luftstrekk inn til hytta.
Måler 130v mellom hver fase og jord. Jordfeilbryter slår ut på testknapp, men ikke når jeg lager en "jordfeil" mellom fase og jord. Mistenker at anlegget er dårlig jordet,
og at strømmen blir under 30 mA.
Hvor går jordfeilstrømmen på et IT- anlegg? Trafoen er jo isolert fra jord. Går den gjennom disneutern?
Hvilke krav stilles det til virksomheter som installerer på fartøy/skip ligger til havn?
Gjelder på o/u 50V.
Min bakgrunn: Elektriker GR L, Fagskule elkraft og over 3 års relevant praksis. FA elektro i kommunal sektor (arbeidsgivers eigne elektriske anlegg)
Stilte spørsmål til DSB om kva arbeidsoppgåver eg kunne fylle inn ved registrering i elvirksomhetsregisteret.
svaret eg fikk:
(Siden du ikke har avlagt og bestått elektroinstallatørprøven, skal du kun krysse av for Drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske anlegg.)
Ifølge elsikkerhetsportalen som også blir vist til i elsikkerheten 84, så seier dei noko annart.
Den som skal ha det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg, eller små, enkle høyspenningsanlegg, må tilfredsstille minst ett av følgende krav:
Har relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning.
Den som skal ha det faglige ansvaret for bygging, utvidelser eller endringer av arbeidsgivers egne elektriske anlegg, må oppfylle kravene i fek § 7 første ledd.
Dette betyr at faglig ansvarlig må tilfredsstille kravene i punkt 1 ovenfor, altså ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning. Det er imidlertid ikke et krav at vedkommende har bestått installatørprøven (fek § 7 andre ledd), så lenge bedriften kun utfører arbeid på sitt eget elektriske anlegg.
Kva tenker dykk?
Kan en som driftsleder i e-verk med elkrafting. som bakgrunn få godkjenning til å installere egen bolig sånn eg forstår det?
Hei. Jeg er aut lærling og skal snart ha fagprøve.
Jeg lurer litt på hvilken forskrift som gjelder hvor.
I skapet med hovedstrøm og styrestrøm særlig. Ettersom dette er styreskap, kan det vel argumenteres for at det er NEK EN 60204 som er gjeldende? Alternativt kan man vel oppfylle både NEK EN 60204 og NEK400:2018
Hei,
Jeg har en case der det har vært oversvømmelse i en kjeller. Ca 50 cm vannstand på topp. Jeg mener kabler og stikkontakter bør byttes, men får ikke gehør fra forsikringsselskapet. De mener "det er vanlig" å demontere det elektriske anlegget som har vært under vann, bygge opp nye vegger og remontere kabler og stikk på ny vegg.
Mitt spørsmål til dere er hvor i FEL og NEK:400 jeg kan hjemle et slikt krav mot forsikringsselskapet?
Jeg har prøvd å titte litt selv, men har ikke funnet helt det jeg er på jakt etter. Dette er det jeg har funnet:
NEK400:2022 522.3.1
Ledningssystem skal være valgt og montert slik at det ikke kan oppstå skader
som følge av kondensering eller inntrengning av vann. Det ferdig monterte ledningssystemet
skal tilfredsstille kravene til beskyttelsesgrad (IP klasse) på det aktuelle stedet.
NEK400:2022 522.5.1
Hvor det er korroderende eller forurensende stoffer, inklusive vann, som kan føre
til korrosjon eller nedbryting, skal de deler av ledningssystemet som kan bli påvirket, være av
motstandsdyktige materialer eller være tilfredsstillende beskyttet
Er det noen som har vært borte i problemstillingen før?
Mvh
Nikolai
Ved aus-arbeid eller arbeid nær/ved spenningsatt anlegg, står det i forskrift at vernesko skal være isolerende. Hva med vernesko som er merket ESD? Noen som har litt info rundt dette?
Hei!
Jeg er en lærling som sitter her med tavlehåndboka i hånda og leser noe om jordfeil mellom PE og N-leder i TN nett.
Generelt sett er jeg nesten altid forvirra når det er snakk om TN nett. Derfor når jeg leste om jordfeil mellom PE og N leder, ble det bare stopp i mitt hode.
Spørsmålet mitt er:
- hvordan er det mulig?
Si f.eks at jeg har en liten AC/DC trafo, og den forsynes av 230V (L1 og N), pluss at den er jorda. Får jeg jordfeil mellom PE og N, når/hvis de kommer i kontakt med hverandre? (Jeg tenker nå at for eksempel noen korleder av N-leder fikk kontakt med PE klemmen) Er det da jeg får jordfeil? Hvis det er tilfellet, blir det bare enda mer forvirrende for meg, siden i utgangspunktet er begge PE- og N-lederen koblet i jordskinna. Så hvordan er det mulig? Har jeg skjønt dette veldig feil?
Og at når vi måler mellom fas og N, får vi 230V. Vi får vel det samme når vi måler mellom fas og jord?
Og siden N og PE er sammenkoblet, betyr ikke dette egentlig at PE, samme som N, også blir en strømledende leder selv i vanlig tilstand?
Jeg vet ikke hvor dum jeg høres ut med disse spørsmålene, men jeg må bare spørre siden jeg får ikke sove om ikke dette blir avklart.
Hjertelig takk.
Hei,
Kunde ønsker en trykktransmitter nedstrøms analysatorutløpet (prosessen er i sone 1 og gassklassen er IIA) for å ha kontroll på baktrykket. Trykktransmitteren er i Ex ia utførelse, men vi har ingen egensikre kretser eller egensikre koblingsbokser. Det jeg har er Ex e koblingsbokser som forsyner analysatorene og resten av utstyret, som for øvrig er i Ex d utførelse. Kan jeg forsyne trykktransmitteren fra samme koblingsboks? Og hvilke konsekvenser har det om jeg gjør dette?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.