Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1509 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9306 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 883 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 817 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 211 |
Batterier | Inspeksjon og drift av batterisystemer | 10 |
Questions in English | Ask questions and get answers in English | 16 |
Hei
Jeg har noen sprøsmål knyttet til kvalifikasjoner for arbeid på heis/maskin.
Elsikkerhet 81 beskriver at en heis kan sammenlignes med en maskin og at produsent er untatt FEK, stemmer dette?
Er produsent untatt FEK når maskinen er satt i drift i et elektrisk anlegg s.eks. en heis installasjon.
Eller er det slik at produsent eller denns representant må være i følge med AFA som har relevant fagbrev FEK §6.1 (heismontør).
Jeg hatt satt pris på om noen kan hjelpe meg til å bli godkt kjent med disse temaene
Et anlegg (230V IT) der UPS er forsynt via egen transformator (230V/400V) skal bygges om til 400V TN-C-S. Hele anlegget skal i tillegg driftes vha. nødstrømsaggregat, noe som medfører spørsmål rundt problematikk mtp. UPS og ubrutt nøytralleder.
UPS blir koblet direkte mot effektbryter via ny tilførsel (siden transformator utgår). Omkoblingsautomatikk for aggregatet blir plassert mellom selve hovedinntak og hovedfordeling. I hovedfordelingen har man hovedbryter samt effektbrytere for utgående stiger (deriblant UPS).
Dette omtales i NEK400:2018, pkt. 551.2.301:
I TN-installasjoner hvor én eller flere strømforsyningskilder skal drives for å sikre entydig forankring av nøytralleder-systemet til jordpotensial, skal enten..
b - "..nøytralleder i strømforsyningsenhetene være direkte forbundet med nøytralleder i installasjonens hovedfordeling med ubrutt leder"
Hvordan skal man løse dette i praksis? Kan man legge opp en separat forlagt N-leder fra sekundærside på effektbryteren (tilhørende UPS´en) tilbake til nøytralleder på bryter i omkoblingsautomatikk?
Ved tilførsel mellom hoved- og underfordeling (TN-C-S) der det er tenkt 300mm2 Cu énleder, hvordan dimensjoneres beskyttelsesleder som dermed vil defineres som "separat forlagt beskyttelsesleder"?
Iht. 543.1.1 Tabell 54B blir det da minimum 150mm2, siden S>35 (300) og dermed S/2?
I tillegg skal den ikke være mindre enn formell angitt i 543.1.2, men denne verdien blir uansett småtteri sammenlignet med tabellen referert til ovenfor.
Synes 150mm2Cu høres voldsomt overdimensjonert ut, spesielt mtp. 70mm2 Cu i PFSP 240mm2 (uten sammenligning forøvrig).
Ved tilkobling av ESD-gulv er det særskilte krav som gjelder ved utførelse (dimensjonering etc.)? Nettsystem er 400V TN-C-S. Egen hovedutjevningsforbindelse fra hovedfordeling koblet sammen med tilkoblingsende fra ESD-gulv er "godt nok"? Samt om sammenkobling av hovedutjevningsforbindelse og ESD-ende kan gjøres med kabelsko mot stålkonstruksjon i nærheten av oppstikk?
Hva er god nok merking av merkestrøm, og maks innstilt verdi for effektbrytere og vern generelt?
Påstander:
Minstekrav for merking av innstillbar effektbryter er selve merkestrømmen. Altså om en 250A bryter er stilt ned til 200A, så holder det i hovedsak å merke 200A over bryteren og i kursfortegnelsen. I FDV eller ved utregning skal man kunne se nødvendig innstilling for dette, og det trengs ikke merkes med "Innstilt verdi 0,8" i tillegg, men innstilt verdi kan erstatte merking av største merkestrøm.
Hvis effektbryteren har innstilling på 1,0 og kan yte maks av sin merkede kapasitet, så holder det at kursfortegnelse oppgir 250A, og merkingen på selve bryteren gir merkestrømmen på samme måte som for mindre vern. Man merker aldri mindre vern med merkestrøm så sant det står på selve vernet og det ikke har mulighet for justeringer.
Tar jeg feil? Er det i tillegg krav til merking av innstilt verdi? Normen sier at det skal merkes med "største merkestrøm ELLER største tillatte innstilte verdi"
Hei,
Er en heve/senke pult definert som maskin?
Kunde får støt av et mikroskop som står på en slik pult. Det er ved berøring av mikroskop (som har jordpotensial) og pult som skal være dobbeltisolert.
Problemet forsvinner når jeg kobler ut strømtilførsel for pult.
Jeg kan sikkert utjevne dette, men blir jeg maskinprodusent etter beskrivelsen i elsikkerhet 81 punkt 3?
Jeg jorder jo og noe produsenten i sin visdom fant ut ikke skal utjevnes.
Kontaktet produsenten som var svært lite interessert i å høre at det var feil på deres produkter. Kan ikke helt forstå hva jeg ellers måler.... berøringsspennig er 100V.
Synes et tilbakevendende tema er om sprinkling i tavlerom kan aksepteres, uten å måtte ha IPx4 kapsling på tavler og sluk.
I DSB sin "Elsikkerhet nr. 82" (fra 2012), s.10-11, så kommenteres problemene med sprinkler i tavlerom, og at en løsning er IPx4 på tavler og behov for sluk, hvis sprinkler skal tillates.
(Det er jo heller ikke ønsket å kanskje gjennomførbart med slik løsninger)
===
Videre har NK64 i 2017 kravene i NEK400-5-51, tabell 51, kode AD. (https://www.nek.no/standarder/produkter/tolkninger-nek-400/).
NK64 konkluderte med følgende: "NEK 400-5-51:2014, tabell 51A, kode AD, inneholder en klassifisering av tilstedeværelse av vann som en ytre påkjenning. I områder hvor det anvendes automatiske slukkeanlegg med vann som slokkemiddel, er slokkeanlegget ikke ansett som en forventet ytre påkjenning for den elektriske installasjonen i området mht. tilstedeværelse av vann. Brannvesenets bruk av vann som slokkemiddel ved en eventuell brann er heller ikke å anse som en slik forventet ytre påkjenning."
Jeg leser dette som om at det aksepteres at sprinkler benyttes som slokkemiddel i tavlerom uten at det er behov for IPx4 og sluk.
at en løsning er IPx4 på tavler og behov for sluk, hvis sprinkler skal tillates.
===
Er det allmenn akseptert at NK64 sin vurdering kan legges til grunn?
Er hos en kunde hvor OV er 63A med skrusikringer, plassert øverst i tavlen. Det går så videre til jordfeilbryter plassert i bunnen av tavlen ( gudene vet hvorfor )
Jeg vil da plassere overspenningsvernet rett ved OV, men det er ikke plass til dobbel 16mm i skrusikringene og får det heller ikke til å passe i overspenningsvernet.
Kan jeg lovlig koble mellom OV-JFB-OVS ved bruk av enstoklemmer på topp så lenge anbefalinger om lengde her er opprettholdt? Ser ikke hvorfor evt ikke?
altså dobbelnite 16mm OV kabel og JFB i topp av ensto, og ut fra undersiden til overspenningsvern rett ved siden av.
( kunden vil ikke bytte OV)
Gjelder 823.431.3.1 ennå kun PVC og da ikke pex? Slik jeg har lest den står der kun <=4 CU og gjelder da begge.
I Fel vedlegg 1 står følgende.:
I forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (fel), vedlegg 1, er det for PVC-isolerte kabler med tverrsnitt opp til og med 4 mm2 angitt krav om at
Og videre at:
Læreboka i elenergi konkluderer med følgende:
For ledertverrsnitt opp til og med 4 mm2 gjelder da at
I2 ≤ IZ
Dette kravet er jeg vant med å se i bolignormen
Spørmålet mitt er da: Tolker læreboka FEL rett. Gjelder dette kravet for alle tversnitt opp til 4 mm2, også i industrien når kabelen er PVC isolert?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.