Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1491
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9189
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 875
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 36
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 808
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 214
Questions in english icon Questions in english Ask questions and get answers in English 15
Ex
2
Jording av barrierer

Er det noen spesielle krav for jordingen av IS barrierer? Må disse på egen blå rekkeklemme som også skal ha 50mm avstand og være blå (ISE), eller kan jordingen legges på PE eller IE klemmer?

Spurt ${formatDate(1680247860)}
Løst Løst
Automasjon
3
Motstandere som blir svært varme

I et IO skap har vi noen noen 230VAC digitale utganger fra PLS som skal drive noen releer. Det viste seg at utgangene fra dette kortet krever høyere strøm enn releet tekker for å fungere. Fra PLS produsenten fikk vi oppgitt at vi måtte koble en 22k ohms motstand som tåler min. 2,3W i parallell med rele coilen. Vi monterte da en 22k ohms motstand med 3W toleranse og kretsen fungerer fint.

Det som bekymrer oss litt nå er den høye temperaturen vi måler på motstandene etter at de har stått på en stund. Vi måler 130 grader og er litt usikre på hvordan vi skal tolke databladet for motstanden PR01-02-03_eng_tds.pdf (elfadistrelec.no) Her ser det blant annet ut som om den er testet under 155 grader i 16 timer, men hva gjelder for mer eller mindre kontinuerlig drift under 130 grader over tid?

Tolker vi dette feil og skal det ikke være noe problem over tid så lenge vi befinner oss under oppgitte toleranser? Vi merker uansett området i skapet med advarsel for berøring av varme komponenter.

Spurt ${formatDate(1638786618)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Feste PR kabel i kanal

Har man lov å feste PR kabel inne i kanal dersom denne ligger som åpent anlegg? Tenker da på en liten pyntekanal montert over gulvlist i privatbolig.

Spurt ${formatDate(1640158457)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Definisjon av termisk isolert vegg

Hei. Er mellomrom mellom to gipsvegger f.eks mellom stue og kjøkken definert som termisk isolert vegg? Eller må det være isolasjon mellom to gipsvegger for at det er en termisk isolert vegg. (Med tanke på forlengingsmåte)

Spurt ${formatDate(1680665280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Overspenningsvern før inntaksbryter

Er det noe i veien for å montere kurs til overspenningsvern i en underfordeling før effektbryter på inntaket i underfordelingen (pga selektivitet)? Kursen til overspenningsvernet vil jo fortsatt være spenningssatt selv om hovedbryter i UF kobles ut, men dersom den merkes (ref NEK400:2022 810.514.305) er det vel ok?

Spurt ${formatDate(1681297800)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Ingeniør og Installatørprøven

Hei. Jeg holder på og skal velge utdanningsvei. Tenkte og ta BC ingeniør innenfor elektro, som vil gjøre meg kvalifisert til og ta installatørprøven etter 3 års erfaring.

Jeg kan ikke alt av regler og har jo mange spørsmål i hodet. Etter det jeg har lest har jeg da lov og utføre elektrisk arbeid på min privatbolig. Men hva skal til for at jeg etter ingeniørutdanning og bestått installatørprøven kan jobbe som elektriker også? Og gjøre arbeid i andres boliger feks. Har da ikke noe vgs skole eller relevant fagbrev. Kun ingeniørutdanningen etterhvert.

Håper noen kan svare på det, og gjerne vise til lover og forskrifter slik at jeg kan lese meg mere opp.


Spurt ${formatDate(1681389900)}
Løst Løst
Ex
3
Utenfor ex-sone

Har et industrianlegg med f.eks en silo (åpen i toppen) som periodevis har ex-klassifisering ved fylling hvor ex-sonen er begrenset til innvendig i siloen. Er det tillatt å installere elektrisk utstyr som lys, stikk og brannvarsling i rommet (som siloen står i) som ikke har ex-beskyttelse? Vil det i så fall være tilstrekkelig å sikre at det ikke kan falle gnister ned i ex-sone?

Spurt ${formatDate(1617174884)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Branntetting med betong

Har kommet over en gjennomføring i branncelle med betong/murpuss som tettemasse. Den tetter godt rundt ventilasjonskanal, men vil jo ikke utvide seg ved brann. Er det akseptabel løsning, eller må vi kakke ut pussen og bruke ekspanderende masse?

Spurt ${formatDate(1618840832)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Solarium - valg av vern

Har et anlegg der 30mA JFA slår ut på jordfeil så snart vi kobler inn et solarium. Noen som har erfaring? Er dette forventet siden det er x-antall lysrør med en viss lekkasjestrøm? Vil det hjelpe å byttet fra A-type JFA til en SI eller en B-type? Dette er ikke på bolig, så da kan man kanskje gå opp til en 100mA JFA. Har ikke fått målt størrelsen på lekkasjestrømmen.

Denne JFA står i hovedfordeling, og er felles for hele underfordelingen som bl.annet solariumet er tilkoblet. Når vi kobler fra solarium, fungerer alt fint.

Spurt ${formatDate(1546379900)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Fordelingstavlers kapling i ikkebrennbart materiale

Fordelingstavler skal være av ikke brennbart materiale, noe jeg også finner igjen i 823. Men dette gjelder vel kun bolig? Da det ikke nevnes i 8-810.

Og slik jeg tolker det etter 207.8 gjelder definisjonen "fordelingstavle" at det må være forskjellige typer utstyr i fordelingstavlen, altså utstyr i flertall, Så en kan montere ett overspenningsvern eller en jordfeilbryter...osv i en plast kapsling egnet for dette formål. Og da er jo dette gjeldene både i bolig og ellers. Eller er det andre deler av normen som motstrider dette?

Spurt ${formatDate(1446621724)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.