Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1509
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9306
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 883
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 37
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 817
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 211
Batterier icon Batterier Inspeksjon og drift av batterisystemer 10
Questions in English icon Questions in English Ask questions and get answers in English 16
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
NFPA 70E

Dekker FSE instruert personell kravene i NFPA 70E

Spurt ${formatDate(1583412756)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Dimmere - krav til vern mot kortslutning o.l.

Jeg prøver å finne ut om det er noen normer/regler/standarder som stiller krav til innebygde vern mot kortslutning og overbelastning i dimmere, eller om det er noen mer generelle regler som legger føringer for dette, men har ikke kommet fram til noen konklusjon. Kan man argumentere for at det er påkrevd med innebygd vern og/eller at installasjonsveiledningen bør angi hvorvidt eventuelle eksterne vern skal monteres?

Bakgrunn: på et prosjekt jeg er involvert i som konsulent har vi brukt noen DMX-dimmere (faseavsnitt) til LED-pærer og dimbare LED-drivere. Det har vist seg at ved feil på kablingen (kortslutning) brenner dimmeren opp. Det er en 16B automat foran, men det blir mye røyk og varme før den rekker å slå ut – nok til at jeg er bekymret for potensiell brannfare. Produsentens installasjonsveiledning sier ikke noe om at det skal monteres sikringer på utgangene, skjemaet viser bare at lasten skal rett på.

Vi har skifta til (dyrere) dimmere som har smeltesikringer på utgangene, så problemet er sånn sett løst, men jeg er nysgjerrig på om det egentlig er lov å selge dimmere som har såpass lett for å ta fyr. Leverandøren mener at f.eks Elko-dimmere også ville blitt svidd ved en "full kortslutning", men jeg er ikke helt sikker på om det stemmer. Jeg har ikke for vane å kortslutte dimmere, men så vidt jeg skjønner har de stort sett elektronisk vern mot kortslutning.

Jeg er ikke installatør, bare en skarve lysdesigner, men det faller ofte på meg å beskrive og anskaffe lysstyringsutstyr, derav nysgjerrigheten.

Spurt ${formatDate(1693397460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Krav til FSE ved arbeid hjemme hos seg selv?

Jeg fikk beskjed fra DLE at man måtte ha FSE for å jobbe hjemme hos seg selv med relevant erfaring og fagbrev. Jeg synes det høres rart ut. Stemmer dette?

Påstanden kom opp angående en gammel elektriker som hadde fått en tilsynsrapport som han lurte på om han kunne fikse og sende inn selv.

Spurt ${formatDate(1693470660)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Jording

Lurer på om det er krav til hovedjord (spyd etc) i frittstående bygninger som garasjer boder som får strøm fra bolig der jording er ivaretatt. Spikertelt (tilbygg camingvogn) som er forsynt med skjøteledning ,trenger den intern hovedjord ? Hvor i NEK står det spesifikt om dette ?

Spurt ${formatDate(1693390020)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Personlig utleie

Hei.

Hvor mye koster det for et firma å leie inn personell? Kost pr time osv? (elektrikere)

Tanken er å leie meg selv ut til div prosjekter som elektriker. Lurer på hva jeg kan forvente å fakturer til innleier. Ønsker å gjøre dette selv, og unngå bemanningsbyrå.

Spurt ${formatDate(1663598241)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Avkryssing i elvirksomhetsregisteret

Hvor kan en finne tydelig, hva som må til for å kunne stå med avkryssing av de ulike anleggene i elvirksomhetsregisteret. F.eks Medisinske områder, Ex-områder osv.

Spurt ${formatDate(1693299180)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Plast og stålhaller levert med pluggbart skap og belysning.

Jeg har det siste året fått henvendelser om å legge opp tilførsel til plast/stålhaller. Kunder har bestilt haller med elektrisk anlegg, monert på plassen. I tilbudet er det spesifisert at kunde må sørge for tilførsel. Montering av sikringsskap, stikk til porter mm og belysning er inkludert. Når jeg har kontaktet leverandør av hall (to forskjellige), er det tydelig at de ikke har noen elektrofagfolk til å montere. De er uvitende om krav til jordelektroder, overspenningsvern, selektivitet, kortslutningsstrøm mm. Og har kun en fornemmelse av effektbehov. De påstår at de har lov å montere pluggbart utstyr, og at det ikke er krav til kompetanse for å montere pluggbare løsninger. De ønsker kun en trefas kontakt på 16 eller 32A. Etter sigende har de levert uttallige haller på denne måten, uten at noen elektriker har utfordra dem på lovligheten av å legge opp det elektriske i en bygning uten å levere sammsvarserklæring på arbeidet, eller bruke elektrofagfolk.

Har hall-leverandørene rett her? Kan de installere et "byggestrøms-skap" med mere for permanent bruk, uten å gjøre noen elektroteknisk prosjektering, risikovurdering eller sluttkontroll.



Spurt ${formatDate(1693257540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Jording av flammerister

Hvordan skal FEF og NEK440 tolkes når det kommer til jording av flammerister under hovedtransformatorer i kraftverk? Dersom ristene utføres i rustfritt stål, som jo i noen grad er umagnetisk, trenger man likevel å jorde de?

Spurt ${formatDate(1692882300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
Kabelnett TT eller TN?

Har ett spørsmål angående tilkobling av beskyttelsesledere i TT-nett med kabelnett:

I TT-nett blir transformatorens nullpunkt jordet til jordskinne i nettstasjonen.

Beskyttelsesledere i utgående kabelnett (f.eks TFXP) til kabelskap blir også tilkoblet jord i begge ender - jordskinne i LS-fordeling i nettstasjonen (tilkoblet jordskinne i nettstasjonen), og jordskinne i kabelskapet.

Beskyttelsesledere i stikkledninger blir også tilkoblet i begge ender – både til jordskinne i kabelskap og til jordskinne i TKS-skap.

Jeg kan ikke se annet enn at vi da får ett TN-230V anlegg. Er det noe jeg misforstår her?

Det blir vel fort også det samme i IT-nett med kortsluttet disneuter? Her også blir jo alt av beskyttelsesledere koblet sammen i TKS og kabelskap og LS-fordeling... Da virker det vel som IT så lenge disneuter er OK, men når disneuter kortslutter så sier vi at vi får TT-nett, men som beskrevet over så får vi vel ofte TN-nett?

Spurt ${formatDate(1692903540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Midlertidig tilkobling av fast montert utstyr

Hei, lurer på hva lovene/reglene om midlertidig tilkobling av fast montert utstyr sier?

Hvis man skulle f.eks. tilkoble lysarmaturer til en støpseledning og da plugge denne til en stikkontakt for å ha arbeidslys på området man jobber og denne kursen enda ikke er satt i drift fra tavletommet.

Er dette lov?

Hvis det ikke er noen lov eller regelverk som sier noe om dette, hva er meningen deres rundt dette om det kan praktiseres eller ikke?

Det stilles spørsmål til dette etter et strømuhell der hvor kablene i kursen ikke var ferdige og det ble satt på skjøteledning for å ha midlertidig lys. Det resulterte i en strømgjennomgang etterfulgt av flere granskninger.

Takk på forhånd for svar.

Spurt ${formatDate(1692953160)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.