Velkommen til Trainor Forumet

Alt du lurer på om Ex Forskrifter og normer DSB Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Varme arbeider Automasjon Elektrisk støy
kan du få svar på i forumet

10,000+
tråder
100%
spørsmål besvart
13,000+
registrerte brukere
1,200,000+
besøk i året
100%
spørsmål besvart
40+
years of experience
80,000+
course participants
1,200,000+
besøk i året
Tema Tråder
Ex icon Ex Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx 1509
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder icon Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 9306
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart icon Forskrifter og normer Hav og Sjøfart Havindustritilsynet og IEC 61892 883
Varme arbeider icon Varme arbeider Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening 37
Automasjon icon Automasjon Prosess, styring og regulering 817
Elektrisk støy icon Elektrisk støy Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning 211
Batterier icon Batterier Inspeksjon og drift av batterisystemer 10
Questions in English icon Questions in English Ask questions and get answers in English 16
Ex
3
Panel PC i sone 2

Hei,

I sertifikatet til en panel PC står det følgende: Ex || 3 G Ex nA ||C T5 Gc.

Så lurer jeg litt på "Gc" i dette tilfellet? Leste igjennom 16.2.1 uten at jeg ble klokere.

Videre, i dette tilfelle er utstyret godkjent for Sone 2, altså Ex nA? Ved valg av for eksempel en strømforsyning, må denne være i samsvar med sertifikatet, altså at alt utstyr har samme sertifikat eller kan man velge en hvilken som helst strømforsyning?

Mvh Morten A. Kjær

Spurt ${formatDate(1589284643)}
Løst Løst
Ex
ATEX merking av manometer

Hei,

Jeg har et spørsmål angående ATEX merking av mekanisk utstyr. Jeg har flere manometer som skal stå i sone 1 og sone 2. Leverandøren tilbyr et standard manometer og et ATEX sertifisert manometer. Kanskje dumt spørsmål, hvorfor må et manometer ATEX sertifiseres, statisk elektrisitet?

Har prøvd å bla meg gjennom NEK420.1 Prosjektering, valg og utførelse, men fant lite om mekanisk utstyr. Kan du hjelpe meg i riktig retning mtp paragrafer?

Spurt ${formatDate(1590586985)}
Løst Løst
Ex
Ikke-Ex utstyr mot sone 1

Hei,

Jeg har en diff.trykk bryter, type ikke-Ex, som skal stå i sikker sone. Rørene som skal måle trykkforskjellen mellom to områder skal gå igjennom en roxtec gjennomføring til sone 1. Rørene er type instrument tubing.

Må denne trykkbryteren være Ex godkjent? Hvis vi ser på rørsystemet som et 100% tett system, kan da bryteren være ikke-Ex? Får man en intern feil på membranen til bryteren vil kanskje gass nå elektronikken, men dette vil jo også være tilfelle på en Ex d bryter?

Spurt ${formatDate(1600676838)}
Løst Løst
Automasjon
ISE, IE og PE jording. Utforming av anlegg

Hei,

Hvordan skal IE, ISE og PE sammenføyes i et anlegg? Vi har et skip hvor vi har installert et Remote IO skap på styrbord side og babord side. Disse Remote IO skapene innholder både PE (power), IE og ISE.

Må PE, IE og ISE føres i separate kabler fra skapene og kobles sammen til det båtens hovedjordingspunkt i for eksempel styrbord og babord tavlerom på båten? Eller kan vi koble PE og IE sammen i skapet med en lask og føre dette til tavleromme i en jordkabel og lokalkoble ISE jordingen 1 meter fra skapet?

Per dages dato har vi separert jordskinnene i Remote IO skapene til PE, IE og ISE med 50mm mellomrom.

Spurt ${formatDate(1603092452)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
23 år, Spørsmål & råd.

Hei, jeg er en 23 år gammel mann som tok fagbrev som elektriker i April 2020. Jeg har ikke jobbet som elektriker siden da på grunn av koronaen gjorde det vanskelig p få jobb.
jeg ble arbeidsledig i 1 år før jeg ble lærling igjen som Telemontør. Per idag er jeg da telemontør lærling, noe jeg ikke trives med.

Jeg vil gjerne få brukt det fagbrevet jeg allerede har og bli elektriker igjen. Men siden jeg fikk null arbeidserfaring etter fagprøven så er jeg veldig usikker på megselv i praksis + jeg har allerede glemt masse som jeg burde kunne fordi det er 3,5 år siden jeg jobbet som elektriker sist.

Dette gjør det vanskelig for meg å søke jobb som elektriker. Har høye forventninger av meg selv, men vet at jeg ikke greier å møte de forventningene nå etter så mange år uten å jobbe i faget.

Føler at fagbrevet mitt er urelevant fordi jeg husker nok ikke stort mer nå enn det en lærling i slutten av lærlingløpet kan. Tips til hva jeg kan gjøre med dette??

Spurt ${formatDate(1669139400)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Opplegg for strøm i en mat bil

Hei

Vi skal legge opp strøm i en mat bil. Så dukker det opp lit spørsmål om jording. Det henger en apparat kontakt på utsiden av bilen. Vi skal henge opp sikring skap med jordfeil automater i bilen. Skal karosseriet i bilen ha utjevnings jord?

Eventuelt hva skjer med det originale 12v anlegget i bilen dersom det blir jordfeil på anlegget?

Spurt ${formatDate(1684754220)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Flytte skap, skjøte inntakskabel

Skal i forbindelse med en rehabilitering flytte et sikringsskap i en bolig. Da blir inntakskabelen for kort. Usikker på forskriftene tillater at denne kan skjøtes med krympeskjøt inne i veggen? Eller må det monteres en koblingsboks som er tilgjengelig?


Spurt ${formatDate(1684746300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Knivsikringer vs automat?

Hei

Lurer på litt den tekniske forskjellen mellom skillebrytere/knivsikring og dagens automatsikringer.

Er det kun effekten de tåler å bryte?

Må inn med ein ny effektbryter i ei tavle som er smikk full av gamle knivsikringer som har 63A patroner og lurde på om det var mulig å bytte de knivsikringene med 63A automatsikringer for å lage meir plass?

Antar bryterevnen vil være største grunnen. Kan eg da berre sjekke med nettleverandør om ik3pmaks er innenfor 15kA, som er det 63A automatene tåler?

Spurt ${formatDate(1684607520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Inntakssikringer og stigeledning på baderom etter bruksendring- yay or nay?

Har noen spørsmål om inntakssikringer og stigeledning på baderom som jeg håper dere har gode svar på. Bor i et hus fra 1930-ish, som nå er et sameie bestående av tre leiligheter. Hele huset ble pusset opp og seksjonert i 2022 (med nye overflater, rør, elektrisk etc.) og solgt til vi som bor der nå. Alt det elektriske i huset etter inntakssikringene er nytt og utført av ett og samme elektrikerfirma.

I forbindelse med seksjonering og oppussing ble deler av boligen søkt bruksendret, slik at området der hovedinntaket (inntakssikringene) er gikk fra å være en fellesgang til å bli baderommet til boenheten i kjelleren. Siden inntakssikringne ikke ble flyttet, er de nå altså i baderomsveggen i kjellerleiligheten, skjult bak en inspeksjonsluke (se vedlagte bilde for plantegning, bilde av inspeksjonsluken og bilde av selve sikringsskapet). Slik jeg forstår det (ut fra Elsikkerhet nr. 65) er dette ikke tillatt.

1) Det første spørsmålet blir da om dette er lovlig eller ikke?

Det utførende elektrikerfirmaet sier selv at dette "ikke er en optimal løsning", men at «inntaket er på nøyaktig samme sted som opprinnelig. Og så lenge det er utenfor farlig sone så er det el sikkerhetsmessig ok.». De mener også at de ikke har ansvar for dette, da deres oppdrag var alt etter inntakssikringene.

Det er gitt samsvarserklæring etter NEK400:2018 for alle leilighetene, inkludert den i kjelleretasjen hvor inntakssikringene er plassert, og der beskrivelsen er «Ny elektrisk installasjon i total rehabilitert leilighet. Skjult varme med varmekabler og varmefolie. Styrt av dedikerte termostater. LED belysning med downlights og armaturer. Forøvrig iht norm.»

2) Det andre spørsmålet mitt blir da om elektrikerfirmaet har alt sitt på det tørre her- eller skulle de ha flyttet inntakssikringene?

Det neste spørsmålet er dersom DLE reagerer på inntakssikringene, så mener det utførende elektrikerfirmaet at løsningen er «å kasse inn skapet med en ekstra luke. Da vil i tilfelle inntaket være å betrakte som ett eget rom i rommet. Ved sånn løsning må luke tydelig merkes. Slik jeg ser det, er det en hensiktsmessig løsning dersom det blir påkrevet.»

3) Har noen innspill til den skisserte løsningen fra elektrikerfirmaet?

Det siste spørsmålet relaterer seg til at stigeledningene også ligger i baderomsveggen, noe som etter Elsikkerhet nr. 65, ikke anses å oppfylle sikkerhetskravene: "Å legge stigere og ledningsdistribusjon i vegg mot bad vil derfor ikke ansees å oppfylle sikkerhetskravene i fel.". Til dette bemerker elektrikerfirmaet at: "Vi anser stigeledningene som elsikkerhetsmessig forsvarlig. De er installert i vegg bak gipsplater og fliser mot hjørne av badet. Det er dobbeltisolerte kabler som er godkjent for montering i vegg. De ligger 1-1,5 meter lengde vertikalt mot hjørne av rommet i motsatt ende av farlig sone. Det er ingen grunn til å tro at stigeledningene skulle bli skadet som følge av til tider høyere luftfuktighet i baderommet ettersom de er isolert fra rommet og uansett tåler fuktighet. TIlsvarende kabler med skjerm (PFSP) er sågar godkjent for å ligge direkte nedgravd i jord. Kabeltypen vi har benyttet er PFXP som er dobbeltisolert men uten skjerm.

4) Oppfyller løsningen som beskrevet over alle relevante krav og forskrifter?

På forhånd takk for gode innspill og kommentarer:)

Spurt ${formatDate(1684528200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Nullpunkt

Skal bygge ned en gammel lavspentlinje ut fra ett mastearrangement. Nullpunktet er strekt ut til første stolpe å ført ned til jord her. Linjen skal rives å nullpunktet må legges i bakken. Hva sier forskriften om dette? Hvilken kabeltype kan benyttes? Kan denne legges i samme grøft som lavspentkabel? Hvis ikke, hvordan skal det evt gjøres?

Spurt ${formatDate(1684242000)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Rune Øverland

Rune Øverland

Seniorinstruktør

Les mer
Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Bjørn Andre Ulseth-Rivelsrud

Team Leader Training

Les mer
Ole Petter Sørensen

Ole Petter Sørensen

Seniorinstruktør

Les mer
Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Steinar Nilsen

Steinar Nilsen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.